programlar

R-Studio ile Veri Kurtarma

         R-Studio benimde veri kaybı yaşadığımda tercih ettiğim alanında en güçlü ve güvenilir yazılımlardan biri. NTFS, NTFS5, ReFS, FAT12/16/32, exFAT, HFS/HFS+ (Mac), UFS1/UFS2'nin (FreeBSD/OpenBSD/NetBSD/Solaris) Little Endian ve Big Endian varyasyonları ve  Ext2/Ext3/Ext4 FS (Linux) dosya sistemleri ile biçimlendirilmiş disklerden veri kurtarabilir. Ayrıca ağır hasar görmüş disklerde ham dosyaları (Yetim dosyalar) tarayarak kurtarabilir...

        Programın tek sorunu ise yüksek fiyatı. (Gerçi bu tip programların tamamı benzer fiyatlara sahip) Demo sürümünde bütün özellikleriyle kullanabiliyorsunuz ama 64 KB üzeri dosyaları lisans satın almadan kurtaramıyorsunuz. Dolayısıyla Demo sürümü ile tarama yapabilir ardından dosyalarınızı kurtarma imaknı varsa lisansı ondan sonra satın alabilirsiniz.

* Bu yazı Silinen Dosyalarınızı Nasıl Kurtarırsınız? | Dosya, Veri ve Bölüm Kaybı, Veri Kurtarma Temelleri adlı makale için yazılmıştır. Her veri kaybında uygulanacak kurtarma yöntemi farklılık gösterir. Bu yüzden sizin için doğru kurtarma yöntemine karar vermek için önce bu yazıyı okuyun lütfen.


Başlayalım...

1- Sorun yaşadığınız disk

  1. Harici disk ise,
  2. Sisteminize SATA ya da IDE olarak bağlı 2. bir disk ise,
  3. Sisteminiz çalışır durumda ama sisteminizin kurulu olduğu diskte bir bölüm kayıp ise 3. adıma atlayın.

2- Sorun yaşadığınız disk sisteminizdeki tek disk ise (Örneğin dizüstü bilgisayarınızın diski) ve Windows'un kurulu olduğu bölüm dahil bütün bölümler silindi ise diski söküp bir disk kutusuna takmaktan başka bir çare yok. Bu durumda 3. adımı başka bir bilgisayar üzerinde uygulamanız ve diskinizi bu bilgisayara bir harici disk olarak takmanız gerekiyor. Ya da diğer (Önyüklenebilir medyayla uygulanabilen/Bootable) program anlatımlarını uygulayın.


3- R-Studio'yu buradan indirin ve kurun.

4- Örnek olarak kullanacağımız diskin (320 GB Seagate) durumu bu;



5- Yukarıdaki videoda gördüğünüz disk R-Studio penceresinde bu şekilde görünecek; Tarama yapacağınız diski seçin ve Scan butonuna tıklatın.


6- Tarama ayarlarını yapacağınız pencere açılacak. Eğer bütün diski tarayacaksanız kırmızı dikdörtgen içerisine aldığım alanı olduğu gibi bırakın. Ancak bu tip bir tarama çok uzun sürebilir. Bu yüzden diskte taramak istemediğiniz bölgeler varsa buraları atlayabilirsiniz. Örneğin benim diskimin ilk 100 GB'ında C bölümü (Windows'un kurulu olduğu bölüm) olduğu ve ben C bölümünden senaryo gereği birşey kurtarmak istemediğimden ilk 100 GB'lık bölümü atlıyorum. Bunun içinde Start kutusuna 100 GB değerini giriyorum. Scan kutusuna da artan alanı giriyorum. (298 GB- 100 GB=198 GB)  Böylece tarama daha kısa sürecek. Sizde diskinizin durumuna göre dilediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz.

Tarama hızı (üç aşağı beş yukarı) USB 2.0 ile bağladığınız harici disklerde 100 GB/saat, USB 3.0 ile bağladığınız harici disklerde ve dahili disklerde 200 GB/saat civarı olacaktır. Yani 1 TB'lık bir USB 2.0 harici diski taramak 10 saat civarı, aynı boyutta bir dahili diski taramak 4-5 saat civarı sürecektir. Tabii bu hızlar alttaki tarama ayarları için geçerlidir.


7- Tarama başlayacak. Ok ile işaretlediğim alandan ilerlemeyi ve kalan zamanı görebilirsiniz. (Gördüğünüz gibi 6. adımda diskin ilk 100 GB'lık bölümünü tarama dışı bıraktığımdan tarama 100. GB'tan itibaren başladı. (Alttaki resimde sağ taraf))


8- Tarama bittiğinde bilgilendirileceksişniz. (Ok ile işaretli alan) Disklerin görüntülendiği alanda da sorunlu diskimizin altında taramada bulunan dosyaların listelendiğini göreceksiniz. Yeşil işaretli olan alanda tam olarak kurtarılan dosyalar, kırmızı işaretli alanda ise yetim olarak kurtarılan dosyalar var.


9-  Bölümlere (Recognized) çift tıklatarak kurtarılan dosyaları görüntüleyebilirsiniz.


10- Kurtarmak istediğiniz dosyaları işaretleyin (sağda) ve Recover Marked butonuna tıklatın.


11- Gözat butonuna tıklatın ve kurtarmak istediğiniz dosyaları kaydedeceğiniz bir konum gösterin. (Bu konum tarama yaptığınız disk dşında herhangi bir lokasyon olabilir)



12- Dosyaların kaydedilmesi esnasında resimdekine benzer bir uyarı alabilirsiniz. Bunun sebebi şu; Kurtarılacak dosyalar arasında görünmeyen sistem dosyaları da olur ve bunlar gizli statüsünde olduğu için program aynı statüde bunu yedeklenecek kounuma kaydetmeye çalışır ama buna işletim sistemi izin vermez. Çok özel durumlar dışında bu dosyalar gereksizdir. Bu yüzden Remove butonuna tıklatarak geçin.



13- Daha sonra diğer bulunan Recognized alanlarındaki dosyalara göz atıp kurtarmak istediğiniz dosyalar olup olmadığını kontrol edip 10...12 adımlarını tekrarlayabilirsiniz.


14- Kırmızı ile işaretlediğim alanda (Extra found files) ise yetim dosyalar var. Gördüğünüz gibi hepsi dosya tipine göre sınıflandırılmış durumda.  Bunun dışında bunların ne olduğunu ancak açarak anlayabilirsiniz çünkü herhangi bir bilgiye (Tarih, ad vs.) sahip olmazlar. Örneğin ben eski bir bilgisayarımdaki diski kullandığım için seneler evvel sildiğim yüzlerce video kurtardım :)



Programdan çıkarken kaydetmeyi soracak. Sorduğu şey 7. adımda saatlerce süren taramanın bilgileri. Bir yere kaydederseniz tekrar diski taramanıza gerek kalmaz. Bu dosyayı gösterir ve tekrar verileri görebilirsiniz. 


15- Sonuç: Gördüğünüz gibi videoda görünen ve sildiğim bütün dosyaları kurtardık!


R-Studio makalede anlatılandan çok daha fazla opsiyonu olan bir program. Yazıyı uzatmamak için en temel kurtarma senaryosunu anlattım. Eğer sürekli kullanmayı düşünüyorsanız kurcalayarak diğer tarama şekillerini keşfedebilirsiniz. Takıldığınız nokta olursa da yorum alanı her zaman açık...

       Ayrıca dikkatli okuyucular resimlerde 2.8 TB veri kurtarıldı bilgisini görebilirler. 320 GB boyutunda bir diskten nasıl 2.8 TB veri kurtarıldığı sorusu aklınıza takılırsa ilk yazıda bu durumu açıkladım. 

Twitter

Facebook

item