programlar

PartedMagic ve TestDisk ile Kayıp Bölümleri (Partition) Kurtarma

TestDisk birincil amacı kayıp mantıksal diskleri (Bölüm/Partition) bulmak olan ama aynı zamanda veri kurtarma işlkevleri de olan ücretsiz açık kaynaklı bir yazılım.  TestDisk disk haritasını ve kayıp bölümleri kurtarabilir,  FAT12/FAT16/FAT32/NTFS  önyükleme sektörünü yeniden oluşturabilir, MFT'yi (Master File Table) yedeğinden yararlanarak düzeltebilir ve FAT, exFAT, NTFS ve ext2 dosya sistemine sahip bölümlerdeki silindi olarak işaretlenen dosyaların silindi işaretini kaldırabilir. Ancak biz bu yazıda programın mantıksal diskleri kurtarma kabiliyetine odaklanacağız.

        Daha önce anlattığım MiniTool Partition Recovery programından ayrılan özelliği ise (Parted Magic sayesinde) önyüklenebilir olması.

* Bu yazı Silinen Dosyalarınızı Nasıl Kurtarırsınız? | Dosya, Veri ve Bölüm Kaybı, Veri Kurtarma Temelleri adlı makale için yazılmıştır. Her veri kaybında uygulanacak kurtarma yöntemi farklılık gösterir. Bu yüzden sizin için doğru kurtarma yöntemine karar vermek için önce bu yazıyı okuyun lütfen.


1- Öncelikle TestDisk'i de içeren PartedMagic ISO dosyasını buradan indirin. (300+ MB)

2- İndirdiğiniz ISO dosyasını burada anlattığım gibi önyüklenebilir olarak bir USB belleğe atın veya bir CD veya DVD'ye önyüklenebilir olarak yazdırın.


3- Bilgisayarı oluşturduğunuz medyadan başlatın. (Windows 8 önyüklü gelen bir bilgisayar kullanıyorsanız bilgisayarı bu medyadan başlatmakta sorunlar yaşayabilirsiniz bu yüzden linki dikkatlice okuyun)

4- Parted Magic'i Default Settings ile başlatın. (Bu ayar programın RAM üzerinden çalışmasını sağlayacak)


5- Parted Magic açıldığında Windows'a benzer bir masaüstü ile karşılaşacaksınız. System Tools/Test Disk yolunu izleyin.

Parted Magic, Test Disk dışında da pek çok yararlı araca sahip. Örneğin bilgisayarınızın açılmadığı bir durumda bilgisayarınızı bu medyadan başlatıp Firefox ile Internet erişimi sağlayabilirsiniz


6- Test Disk komut istemcisine benzer bir pencerede açılacak. No Log seçeneğini seçip devam edin. (Seçmek için imleci ya da ok tuşlarını devam etmek için Enter tuşunu kullanın)


7- Diskinizi seçin. (Diskinizi boyutundan veya sonundaki ürün kodundan teşhis edebilirsiniz) Ardından Proceed seçeneğini seçin ve devam edin.


8- Disk harita sistemini seçin. Bu genelde MBR veya GPT olacaktır.


9-  Analyse seçeneğini seçin ve devam edin.


10- Quick Search'i seçin ve devam edin.


11- Kısa bir süre tarama yapılacak ve sonuçlar belirecek. Bütün bölümlerin yeşil olması herşeyin yolunda olduğunu gösteriyor. Enter'a basarak devam edin.


12- 11. adımda bütün bölümler yeşil idiyse Write seçeneğini seçerek devam edin. Bu disk bölümleme tablosunu yeniden yazarak diskteki bölümleri tekrar kullanılabilir hale getirecek.

Ancak 11. adımda beyaz ile işaretlenen diskler varsa bu sorun olduğunu gösteriyor. Bu durumda Deeper Search seçeneğini seçerek devam edin.  Bu 11. adımı daha ayrıntılı bir arama ile tekrar edecek.


13- Yanlış bir seçim yapmış olma ihtimalinine karşı onay istenecek. Y tuşuna basarak onay verin.


14- Değişikliklerin geçerli olması için sistemi yeniden başlatmanız gerektiği yönünde bilgilendirileceksiniz. Zaten Ok seçeneği seçili olacak Enter'a basarak devam edin.


15- Sistemi yeniden başlatın. (3. adımda önyükleme önceliğini kalıcı olarak DVD sürücü ya da USB sürücüye verdiyseniz tekrar eski haline getirin ki bilgisayar normal olarak Windows'u başlatsın)


16- Eğer şansınız varsa Windows sorunsuzca açılacaktır. Eğer açılmazsa burada 2 numaralı senaryo için verdiğim çözüm adımlarını deneyin.



Yukarıdaki anlatımda anlamadığınız noktalar olursa alttaki videodan yararlanabilirsiniz; 
(Altyazıyı açmayı unutmayın)



Twitter

Facebook

item