programlar

"µTorrent" ve BitTorrent Ağı Üzerinden Dosya İndirmek Hakkında Herşey


Mutlaka  duymuşsunuzdur Torrent kelimesini yada doğru söylenişiyle  BitTorrent'i. Son yıllarda servis sağlayıcıların ADSL  hizmeti sunmaya başlaması ve artan bant genişlikleriyle beraber oldukça  popüler olan Bittorrent hala pek çok kullanıcı için sadece bir  kelimeden ibaret. Ama pek çok insan için güncel kalmanın yolu. Artık insanlar (Her ne kadar illegal olsada)  Amerika'da televizyonda yayınlanan bir diziyi aylar sonra seyretmek  istemiyorlar. Hatta televizyonda reklam arası dizi seyretmektense indirip  reklamsız seyretmek işlerine geliyor. Peki bu Torrent ne ve  nasıl kullanılıyor..?
Merak ediyor ve Bittorent ve  µTorrent hakkında herşeyi öğrenmek istiyorsanız lütfen okumaya  devam edin.


Ayrıca bakınız;
"µTorrent" ve BitTorrent Ağı Üzerinden Dosya İndirmek Hakkında Herşey-2
Tüm Torrent Siteleri



















Çoğunuz  internetten bir şeyler indirmiştir. Örneğin CCleaner  programının kurulum dosyasını indirmek istiyorsunuz.  Google'da bir arama yapar bu dosya için indirme bağlantısı  sunan siteleri bulur ve "İndir" butonuna basarsınız. Yaptığınız  aslında o sitenin sunucusuna  "Kardeş bana şu CCleaner lazım bana veriver bi  zahmet"  demektir. Sunucu ile bilgisayarınız arasında bir bağlantı kurulur  ve istediğiniz dosyayı elde edersiniz.

Ama bu tür indirmelerde bir  problem vardır. Çoğu zaman istediğiniz dosyaları bulamazsınız. Bulsanız da  örneğin Rapidshare gibi illegal dosya paylaşımının sırtından  para kazanan ama gözünü kapatıp bunu görmezden gelerek  "Bedavaya bu kadar  hız ama şu kadar para verirsen sana şu kadar hız"  diyen sülüklerde  bulursunuz.
İşte Bittorent ağını kullanarak bütün bu  sınırlamalardan kurtulabilirsiniz.

Çoğumuz gençliğinde verecek parası  olmadığı için bir arkadaşına  "Şu falancanın kasedini, cd'sini versene bi 15  günde ben dinliyim"  demiştir. İşte Bittorrent ağı bunu  teknolojiye ayak uydurmuş şeklidir.















Çoğu  kimsenin sandığının aksine "Torrent Siteleri"nden bir  byte bile veri indiremezsiniz. Onlardan indirdiğiniz  "Torrent" adı verilen boyutu 5-30 kb arası  değişen ve en basit anlatımıyla içinde sizin indirmek istediğiniz dosyalara  sahip kişilerin adresleri olan bir dosya indirirsiniz. Dosyayı ise o dosyaya  sahip olan diğer kullanıcılardan indirirsiniz. Doğrudan indirmekten  farklı olarak indirirken aynı zamanda diğer kullanıcılara da  sunarsınız. Bundan sonrasını daha net anlayabilmeniz için  torrent dünyasında çok sık kullanılan terimlerin ne anlama  geldiğini bilmeniz gerekiyor.








































  "TORRENT" TE HIZ  ;



Torrent ağının belki  de tek kötü tarafı daha ziyade popüler dosyaların paylaşımında istenilen hızın  yakalabilmesidir. Çünkü bir dosya ne kadar popülerse o kadar çok insan o dosyayı  paylaşır ve peers sayısı artacağı için hızda artar.  Altta bunun bir  simülasyonunu görüyorsunuz. Her renk dosyanın farklı bir kısmını temsil ediyor  ve bütün parçalar tamamlanıncaya kadar trafik devam eder.(Tarayıcınız  resimdeki animasyonu göstermiyorsa resmin üzerine  tıklayın)








Aslında  olay çok basit gibi görünür : "Ne kadar çok "peer" o kadar  hız"


Ama gerçekte olay böyle değildir.
Gerçekte önemli olan  "peers" sayısının ne kadar çok olduğundan ziyade ne kadar  kaliteli olduğudur.
İşte burada "Tracker"  lar yani  torrent siteleri devreye girer. Bunlar  iki tiptir:


  • Halka açık ve gelen herkesin torrentlere ulaşabildiği siteler.
  • Üyelik sistemiyle çalışan ve "ratio" tutturmak zorunda  olduğunuz siteler.


Halka açık sitelerde Hit&Run çok yaygın olduğundan  çoğu zaman dosyayı tamamlayan kişi dosyayı ağa sunmaktan vazgeçmekte veya  upload hızını çok düşük seviyelere çekerek zincirin  zayıflamasına ve dolayısıyla hızın azalmasına sebep olmaktadır.

Oysa üyelik  isteyen sitelerde ratio tutturmanız gerektiği için çoğu zaman  site üyeliğinden atılmamak için son hızla upload etmeye  çalışırsınız. Ben bir zamanlar hayatımda gördüğüm en hızlı torrent sitesi olan  Supertorrents'ten atılmamak için  birileri benden dosya çeksin  diye neredeyse yalvaracak hale geldiğimi bilirim.

BitTorrent  ağından internet bağlantınızın tamamını kullanarak yararlanmak  istiyorsanız mutlaka iyi bir torrent sitesine üye olmalısınız. Yoksa herkese  açık sitelerde sadece torrentten nefret edersiniz.(Tabii  eğer 1 Mbit bant genişliğine sahipseniz bu bant genişliğini bu sitelerle  doldurabilirsiniz.Ama 8 Mbit ve üzeri bant genişliklerinde bu biraz  zor)  Ben Zamunda ve Supertorrents  kullanıyorum ve sadece 50 seeders ile 1.2  MB/sn hızları yakaladığımı biliyorum.Oysa halka açık bir sitede  binlerce "peers" ile bu hızı  yakalayamazsınız.





     Peki Türkiye'deki internet bağlantı  hızları ile indirme hızım kaç  olmalı?



Çoğu kimsenin Bit  ve byte kavramları hakkında çok net bilgisi  yoktur.(Hard disk kapasitelerinde de benzer bir kafa  karışıklığı vardır)
Olay aslında  nettir;
("B" ve "b" harflerine  dikkat)


  • 1 Kilo Byte (kB) = 1024 bytes (1024'ün katları olarak artar)
  • 1 kilobit (kb) = 1000 Bits (1000'in katları olarak artar)
  • Veee   1 byte (B) = 8 Bits (b)


Buradan çıkan sonuç eğer 1 Mbit  internet bağlantınız varsa  bunun anlamı 1 000 000 bit'tir.

Formül ise internet bağlantı hızına 6 sıfır ekle/8'e  böl/1024'e böl.


Yani ;

1 000  0000 / 8 = 125 000
125 000 / 1024 = 122  kB/sn

Ama bu teoridedir.Onlarca sebepten dolayı bu hız  düşer.Pratikte ise;

1Mbit için 110 KB/sn
4  Mbit için 350 kB/sn üzeri
8 Mbit için ise 550 kB/sn'nin   üzeri  hızlar kabul edilebilir normal hızlardır.






     Ve bunca teorik açıklamadan sonra işin   pratik  kısmına geçelim;







       CLİENT(istemci)


Öncelikle bir  istemciye (Client) ihtiyacımız var.Biz burada Client  olarak µTorrent'i kullanacağız. µTorrent  resmi sitesine gidin, programı indirin ve kurun.









      µTorrent  AYARLARI




A-HIZ  REHBERİ


Resim 1


















Resim  2






















µTorrent  ara yüzünü açtığınızda sol üst taraftan ulaşabileceğiniz "Hız  Rehberi" bizim otomatikleştirilmiş ayarlar yapmamızı sağlıyor. Alt  tarafta görebileceğiniz "Portu test edin" butonu ile  "Port"unuzun açık olup olmadığını test edebilirsiniz. Fakat biz  burayı şimdilik kullanmayacağız. Sadece burası ile ilgili bilmeniz gereken  burada kastedilen "Bağlantı Tipi"nin "upload"  hızınız olduğu. Makalenin ilerleyen bölümlerinde buraya tekrar  döneceğiz.

B-  TERCİHLER





















  • Genel sekmesi


"Dil"i ayarlayın.

Eğer istiyorsanız burada  "Gizleme" şıkkını kullanarak bir klavye kısayolu  atayabilirsiniz.
Bu kısayolu kullandığınızda µTorrent  tamamen kaybolacak ve bildirim alanında da görünmeyecektir. Eğer  kimsenin o anda µTorrent'i kullandığınızı bilmesini  istemiyorsanız bunu kullanabilirsiniz.

Kutunun içine tıklayın ve  dilediğiniz bir tuşa basın. Eğer tek bir tuşa basarsanız bu varsayılan olarak  Alt tuşu ile kombine edilecektir.Fakat Shift  veya Ctrl tuşu ile beraber bir tuşa basarak bunlardan  biri ile de kombine edebilirsiniz.

Geri kalan ayarları resme göre  ayarlayın.

Resim 3




















  • UI ayarları sekmesi.


Burası tamamen sizin keyfinize kalmış.
Ben alttaki ayarları  kullanıyorum ve memnunum.

Resim 4



















  • Dizinler sekmesi.


Bizim indirdiğimiz dosyaları sabit diskimizde nereye kaydedeceğimiz ve  bu dosyaları nasıl organize edeceğimizle ilgili bölüm. Burada varsayılan indirme  konumunu ayarlayabilirsiniz. Resimde görebileceğiniz gibi ben   D\uTorrent  adresini kullanıyorum. Size de tavsiyem işletim  sisteminizin bulunduğu diskin dışında bir yere kaydetmeniz. Bu diskinizde  oluşabilecek doluluğun ve parçalanmanın önüne geçecektir.

Ayrıca burada  torrentlerin biter bitmez başka bir dizine taşınmasını ve ardından indirildiği  konumdan silinmesini  sağlayabileceğiniz ayarlar var. Ama tabii bunu pek  önermiyorum sonuçta bu torrent etiğine aykırı bir durum.



Burada  bir konuyu açıklamam gerekiyor. Örneğin bir diziyi indirdiniz. Eğer indirdiğiniz  konumdan başka bir yere taşırsanız veya üzerinde herhangi bir değişiklik  yaparsanız veya herhangi bir parçasını silerseniz artık µTorrent  o  dosyayı sunmaya devam etmeyecektir. Seed etmek istediğiniz dosyalar  üzerinde yukarıda bahsettiğim işlemleri yapmayın. O dosyayı O dizinde iken de  hem sunabilir hem de aynı anda seyredebilirsiniz.

Resim  5



















  • Bağlantı sekmesi  önemli sekmelerden  biri.


Dinleme portu:

BitTorrent ağından  istediğiniz verimi alabilmeniz için mutlaka port açmanız gerekir. Bunun  güvenlik açısından sakıncaları yok mudur vardır tabii. Ama bilgisayarınızda pek  çok uygulama port açar ve sonuçta onlarda güvenlik açığıdır. Eğer çalışan ve  güncel bir antivirüse sahipseniz çokta korkacak birşey yoktur. Burada dikkat  etmeniz gereken 6881-6889 arasındaki portları  kullanmamanızdır. Varsayılan olarak gelen portu  kullanabilirsiniz.

UPnP (Universal Plug'n'Play) port  haritalama:

Eskiden portları manuel olarak açardık fakat artık  UPnP özelliğini kullanarak "router"da  (Modem) otomatik olarak port açabiliyoruz. Burayı mutlaka işaretli  bırakın. Ayrıca NAT-PMP Port haritalama da benzer bir işlev  görür. Eğer modeminizin hangisini desteklediğini bilmiyorsanız veya sık sık  başka ağlara bağlanıyorsanız ikisini de işaretli bırakın. Geri kalan ayarları da  resimdeki gibi ayarlayabilirsiniz.




Fakat  eğer UPnP/NAT-PMP işaretli olduğu halde portu test ettiğinizde  (Resim 1-2)  açık olmadığı görünüyorsa bunu manuel olarak yapmanız  gerekir. Her modemde bunun yöntemi ayrı olduğu için bunu burada anlatmamın  imkanı yok fakat bu konuda hizmet veren bir site var : Port  Forward Port numaranızı not alın (Resim 6),  "Her açılışta  rastgele port seç" şıkkının işaretli olmadığına emin olun ve daha sonra  bu siteye gidip modeminizi bulun ve talimatları takip edin. Sonuç alttaki gibi  olmalı.













Resim  6




















  • Band Genişliği sekmesi de diğer bir önemli  sekme.



Hızınız burayı doğru yapılandırıp yapılandırmadığınızla bağlantılı  olarak oluşacaktır.






















  •   Burada belirlememiz gereken  rakamlar var.(Kırmızı çerçeve içindekiler)
  • Ama bunları doldurmadan önce  upload hızınızı bilmeniz grekiyor.Tıpkı download hızınızın  pratikte olması gerekenden düşük olduğu gibi (Bknz.yukarıda işlendi)  upload hızınızda pratikte teoride olması gerekenden  düşüktür. Bunu ölçebilmek için  TTnet'in hız testi   sayfasını kullanabileceğiniz gibi ufak bir arama ile bu hizmeti veren  onlarca siteye ulaşabilirsiniz. Ayrıca µTorrent Hız testi  (Resim 1-2)  sekmesinde bulabileceğiniz bağlantıyı da  kullanabilirsiniz. Bu testi günün değişik zamanlarında bir kaç defa yapmanız ve  çıkan upload skorunuzun bir ortalamasını almanız en iyi yöntem  olacaktır.
(Çıkan sonuçları nasıl yorumlayacağınızı ve  birbirine dönüştüreceğinizi yukarıda anlatmıştım.)

  • Upload hızımızı  öğrendikten sonra buradaki rakkamları belirlemenin  iki yolu var ya yukarıda  Hız rehberi konusunda gördüğünüz gibi açılabilir menüden upload  hızınızı seçersiniz (Resim 1-2 ) ve burası otomatik olarak oluşturulur  yada manuel olarak değerleri girersiniz. Ben duruma göre her ikisini de  kullanıyorum ve performans alıyorum.
  • Eğer manuel olarak girecekseniz torrent  dünyasında denenmiş ve verim alınmış ayarları içeren alttaki tablo  oldukça işinize yarayacaktır.

Tabloyu alttaki resimdeki kırmızı ile  çerçevelenmiş kutuların sırasına göre kullanabilirsiniz.

Gönderme  sınırı :      1. kutu ( 92  yazan)
Gönderme yuvası :    4.  kutu ( 6 yazan)
Bağlantı max. eş :     3. kutu ( 600 yazan)
Bağlantı max.  :          2.kutu ( 100  yazan)

Max. Aktif sütununu ise ileride  Sıra ayarları (Resim 9) sekmesinde  kullanacağız.





























Resim 7



















  • BitTorrent sekmesi


Buradaki öncelikle açıklamam gereken ayar DHT ayarları.  Dht'nin ne olduğunu altta anlattım. Fakat bilmeniz gereken üyelik isteyen bir  siteden indirdiğiniz torrent ile dosya çekiyorsanız bu kesinlikle kapalı  olmalı. Halka açık bir site kullanıyorsanız da açık  olmalı. Bu ayarları buradan yapabileceğiniz gibi µTorrent  arayüzünden de yapabilirsiniz. (Alttaki resim)















Bazı  Iss'ler yani servis sağlayıcılar BitTorrent  ağı ile yapılan trafiği sınırlarlar bu yüzden "Protokol  Şifreleme"yi etkinleştirmeniz hızınızı arttırabilecektir. Diğer  ayarları resimdeki gibi ayarlayabilisiniz.



























Resim  8



















  • Sıra ayarları


Buradaki ayarları Bant Genişliği ayarlarında anlattığım  gibi tablodan manuel olarak doldurun.
Eğer "Hız sekmesi"nden  (Resim 1-2) bağlantı hızınızı ayarladıysanız burası otomatik olarak  doldurulacaktır ellemeyin.


Resim 9




















  • Zaman çizelgesi


Burada µTorrent'in çalışmasını takvimleyebilir, belli  saatlerde açılıp belli saatlerde kapanmasını  sağlayabilirsiniz.

Resim 10



















  • Gelişmiş sekmesi


Burası en çok hurafenin döndüğü yerdir.Çoğu kullanıcı buradaki  "net.max_halfopen", "net.outgoing_max_port" ve  "net.wsaevents" değerlerini değiştirmenin işe yarayacağını  düşünür fakat bu Windows 98 ve Xp zamanından  kalma bilgilerdir. Evet o zamanlar bir yama ile bunları  "hack"lemek gerekiyordu ama artık bunlara gerek kalmadı burada  hiçbir değişiklik yapmayın. "Maximum Simultaneous Connections"  ve modemlerin kapasiteleri hakkında daha fazla bilgiyi  buradan   alabilirsiniz.


Resim 11


















Bunun  dışında µTorrent arayüzünden yapabileceğiniz ayarlarda vardır  fakat program Türkçe ve ayarlar anlaşılır olduğu için bunları  anlatmaya gerek duymuyorum. (Alttaki resim)



























Birinci bölümde genel olarak BitTorrent ağının ne  olduğunu ve popüler BitTorrent istemcisi  µTorrent'in nasıl ayarlanması gerektiğini görmüştük.Şimdi ise  bir Tracker'ı kullanarak nasıl dosya indirebileceğimizi,  µTorrent'i nasıl kişiselleştirebileceğimizi ve ayarlarımızı ve  torrentlerimizi nasıl muhafaza edebileceğimizi  göreceğiz.






     Artık µTorrent'imizi kurduk ayarlarını  yaptık herşey hazır ve dosya indirmeye  geçebiliriz.




  • Öncelikle bir tracker  bulmamız gerekiyor.Altta bir kısmını verdim.Bunlar gibi yüzlercesi  mevcuttur.




Torrent sitelerinin çok büyük çoğunluğunu içeren listeye buradan ulaşabilirsiniz.

Zamunda
SuperTorrents
isoHunt
Torrentz
Thepiratebay
Mininova
btjunkie
Gamestorrents
Slyck
Torrentdownloads
Monova
extratorrent
btmon
vertor
eztv
sumo
AliveTorrents
fenopy
TorrentPump
torrentHound
TurkTorrent.Biz
BiTTuRK
LeechTurk
Arena-TR
TrackerTurk
vs.vs.



  • Ben  genelde Zamunda'yı kullandığım  için buraya gidiyorum. Her Tracker'da bir arama motoru  bulunur. Arama motoruna aradığım dosya ile ilgili anahtar kelimeleri  yazıyorum.Örneğin "Battlefield bad company











  • Ve  karşımıza arama sonuçları çıkacak. Burada gördüğünüz kırmızı çerçeve içine  aldığım bölümde torrentlerle ilgili bilgileri bulabilirsiniz.Bunlar resimdeki  sırası ile: 

Yorum sayısı, Dosyanın ratingi, Eklenme tarihi,  Boyutu, Toplam indirilme sayısı, Dosyanın tamamına sahip olanların  sayısı(Seeders) ve Dosyayı çekenlerin sayısı(Leechers)
















  • Arama  sonuçlarında her zaman böyle az sayıda torrent görüntülenmez.  Bazen görüntülenen torrentlerin sayısı yüzlerce olur. İşte o zaman bu kadar  dosya içinden hangisini indirmeniz gerektiği sorusu çıkar ortaya. Tabii kritik  değer Seed edenlerin sayısı. O yüzden resimde  Seed. yazan yere 1 kere tıklayın, sonuçlar en yükek  seed sayısından en düşüğe doğru tekrar sıralanacaktır.(Aradığınızı  bulmak için diğer seçeneklere de tıklayabilirsiniz.)












  • Burada  en çok seed edilen torrenti seçmeniz size hız açısından avantaj  sağlayacaktır.Fakat Seeder sayısı herşey demek değildir size  küçük bir ipucu vereyim arada çok fark olmadığı sürece seed  bölü  leech sayısı hangi torrentte en büyük  ise onu  indirin. Ayrıca üyelik istemeyen torrentlerde mutlaka yorumlara bakın.Yabancı  diliniz olmasa bile ifadelerden torrent hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.














  • Burada  bir ipucu daha vereyim;

Eğer altyazıya ihtiyacınız olacaksa önce altyazıyı  bulun daha sonra torrenti ona uygun olanlardan seçin.Sonra indirdiğiniz bir  dosyaya altyazı bulamadığınız için kahretmeyin.Altyazı uyumu içinde torrentin  sonundaki eklere bakın.Genellikle "Release Grubu" olur.  Proper, axxo, fqm  vs.vs...Daha fazla bilgi için yazının ikinci bölümünü okuyun lütfen;





Bittorrent dosyaları hakkında herşey...

Biz burada en yüksek seed sayısına sahip  olana tıklıyoruz ve torrentin kendi sayfası açılıyor.














  • Üstteki  resimde  kırmızı ile işaretlenmiş indirme bağlantısına  tıklıyoruz ve torrentimiz iniyor.(Üstteki resim sol  alt-Chrome)














  • Şimdi  inen torrent dosyasına çift tıklıyoruz ve  dosya otomatik olarak µTorrent ile açılıyor. 

























  • Daha  evvel ayarladığımız varsayılan indirme dizini (Resim 5)  seçili olarak pencere açılıyor. Bunu dilerseniz burada değiştirebilirsiniz.  Ayrıca torrentin yanındaki seçim kutucuklarını kullanarak istediğiniz dosyayı  indirebilir istediğiniz indirmeyebilirsiniz. Ben hiçbir şeye dokunmadan  OK diyorum ve indirme başlıyor

















  • Bundan  sonra yapmanız gereken dosyanın tamamlanmasını beklemek.


İndirme ve gönderme  esnasında torrentlerin yanında ikonlar  göreceksiniz.










































Kişiselleştirme ve ayarların  yedeklenmesi


  • µTorrent  kurulum istemeyen bir programdır. Üzerinde görünüm anlamında değişiklik  yapmanıza da izin vermez. Fakat ayarlarının saklandığı dizine ulaştığınızda bunu  değiştirebilirsiniz. Bu dizin Windows 7' de






dir.  Fakat diğer Windows versiyonlarında da buraya basitçe arama satırına   %AppData%\uTorrent yazıp "Enter"a basarak  ulaşabilirsiniz.




Ayarlar ve torrentlerin yedeklenmesi  

  • Bu klasörü yedekleyerek ayarlarınızı ve torrentlerinizi koruyabilirsiniz.
  • Ayrıca µTorrent'i  Usb bellekten çalıştırmak istediğinizde bu dizindeki  settings.dat dosyasını kopyalayıp µTorrent.exe ile aynı klasöre  yapıştırabilirsiniz.
  • Eğer indirdiğiniz ve artık ihtiyacınız kalmayan dosyaları torrente sağ  tıklayıp  Kaldır ve/Torrent ve veriyi sil yoluyla silmediyseniz  bunlardan arta kalan torrentlerde burada olacaktır.Bunları buradan  silebilirsiniz.



Kişiselleştirme


  • Buradan indireceğiniz  skin'leri bu dizine kopyalayarak  µTorrent'in  görünümünü kişiselleştirebilirsiniz. Ayrıca internetten bulabileceğiniz bir  .ico dosyası ile kısayoluna sağ tıklayıp simge olarak  indirdiğiniz ikonu atayabilirsiniz.























  • Sanırım  artık uTorrent hakında yeterince bilgiye sahip oldunuz.Şimdi sıra "Release" edilen dosyalar hakkında uzman olmanızda :)



Unutmayın paylaşmak BitTorrent'in  ruhudur.Paylaşmazsanız sizde sizinle paylaşacak birini  bulamazsınız.

NONPASARAN

Kaynakça;
uTorrent, uTorrent forum, Wikipedia, Vikipedi,  SmallNetBuilder




Bazı arkadaşlar uTorrent eşler kısmında bulunan Flags sütunu ve orada yazanların anlamlarını sordular bende bildiğim kadarını yazdım;




















Twitter

Facebook

item