programlar

"µTorrent" ve BitTorrent Ağı Üzerinden Dosya İndirmek Hakkında Herşey-2

Daha önce "µTorrent" ve BitTorrent Ağı Üzerinden Dosya İndirmek Hakkında Herşey isimli bir makale yazmış ve p2p ağına yabancı insanların olayın mantığını anlamasını sağlamaya çalışmıştım.Şimdi bu makale ile olayı bir adım ileri taşıyarak torrent sitelerinde (Tracker) dağıtılan (Release edilen) dosyalar hakkında daha detaylı bilgi vermeye çalışacağım.Böylece bir dosya indirmek istediğinizde karşınıza çıkacak seçenekler arasında çok daha bilinçli seçimler yapabileceksiniz...Lütfen okumaya devam edin.


Torrent nedir Bittorrent Ağı nedir öğrendiniz.Client'ınızın ayarlarını yaptınız ve sıra geldi dosya indirmeye.

Ancak burada dikkat etmeniz gereken bir nokta var. Bu makalede anlatılacak olanlar tamamen bilgi amaçlıdır. Legal olarak sadece telif hakkı olmayan dosyaları indirebilirsiniz. Bunun dışındaki dosyaları veya kanunlarla yasaklanmış türden dosyaları (Örneğin, çocuk pornosu) indirmek ciddi bir suçtur.

Bu uyarıyı yaptıktan sonra konuya devam edelim. Örneğin ücretsiz bir yazılım olan Open Office için arama yapıyorum ve çıkan sonuç;





Özellikle bazı video dosyaların sonunda ise HDTV, NoTV, H264, DIMENSION, XviD gibi bir sürü kod olur. Bunlar genel olarak 5 farklı şey anlatırlar;


  • Container Tipi

Bu filmi oluşturan dosyaları içerisinde barındıran formata verilen isimdir.Günümüzde en çok kullanılanları .avi, .mkv , .mp4 ve .ogm'dir.

  • Sıkıştırılma biçimi

Bu dosyaların hangi biçimde sıkıştırıldığını belirtir.Günümüzde en çok kullanılanları divx, xvid, x264 ve h.264'tür

  • Kaynak

Genelde görüntü dosyalarında olan bu ek size indirdiğiniz dosyanın kaynağını gösterir. Bunlar kalite sıralamasına göre CamWorkprint (WP)Telesnyc (TS)R5,  Telecine (TC)Screener ("SCR", DVDSCR")DVD RipRetail Dvd ("DVDR")HD Dvd rip ("HDTV",TVRip", PDTV", "DSR"), Blu-ray rip (Sadece "Bluray" olarak geçer) gibi...

  • Dosyanın sağlığı 

Bunlar genelde Nuked, Proper, Repack gibi deyimlerdir ki anlamlarını altta bulabilirsiniz.

  • Release eden

Genelde bunlar gruptur. Yani birden çok insanın ortak kod ismi gibi düşünebilirsiniz. Bunlar beraber çalışırlar ve dizi, film ve oyun dosyalarını indirilmeye sunarlar. Tabii axxo gibi tek kişilik gruplarda vardır.(Altta "Scene nedir?" bölümünde detaylı anlattım) Bunların en çok bilinenleri oyun release edenler arasında Razor1911, skidrow.vitality,hatred,unleashed ve reloaded, dizi ve film "Release"lerinde ise axxo,esir,imbt,dimention, jupit, jumanji vs gibi sayamayacağım kadar çok gruptur.
Yukarıda geçen bütün kısaltmalar ile ilgili ayrıntılı bilgiyi alttaki alfabetik sözlükte bulabilirsiniz. 
Dünyada ki bütün ve en son çıkan "Scene Release"lere ayrıntıları ile  buradan ulaşabilirsiniz. (Bu dosyaların büyük çoğunluğunun illegal olduğunu unutmayın)




Scene nedir?

Scene  500 ila 1000 arasında üyeye sahip olduğu düşünülen hücresel yapılanmaya sahip bir suç örgütüdür.Dünyadaki bütün yasadışı içeriğin kaynağı bunlardır. Bunlar irc kanallarında çok yüksek düzeyde şifreleme ile korunan mesajlar ile birbirleri ile haberleşirler.Bunların kendilerine ait bir anayasaları vardır. (Bknz:Scene rules) ve bunlar kesinlikle uyulması gereken kurallardır. Uymayanın cezası ömür boyu topluluktan atılmaktır. En son FBI 2 yıllık bir izlemenin sonunda 5 kadar scene grubunu deşifre etmiş fakat geri kalanına yine de ulaşamamıştır. Kaynağı Scene olan bütün medyanın (Dizi,film,oyun,program vs.) ortak adı "Release"dir. FXP scene adı verilen ve tamamen farklı bir oluşum ise tamamen zarar amaçlıdır. Bunlar virüs üretir ve bunları kendi çıkarları için kullanırlar. Sanılanın aksine scene p2p ağına tamamen karşıdır. Bunlar Topsite denilen çok yüksek hızlara sahip (Dolu bir DVD'yi indirmenizin 1 dakikadan az sürdüğü bir hızdan bahsediyorum) FTP sunuculara Release'leri yüklerler. Korsan içeriği dağıtıma sunanlar ise buradan indirip p2p ağına bu dosyaları yükleyip paylaşıma sunanlardır. Bunlar genelde  xvid formatında release ederler ve dvdrip/tvrip/xvid şeklinde 3 gruba ayrılırlar. Yani kimse divx falan release etmez. 2004'ten beri divx release etmiş scene grubu görülmemiştir.



Kafanızda video kalitelerinin daha doğru oturması için bunların çözünürlüklerini vereyim.
Böylece aralarındaki farkı daha iyi anlayabilirsiniz.Yanlız bir videonun kalitesinin sadece çözünürlüğe bağlı olmadığını bitrate ve frame değerlerinin de önemli olduğunu unutmayın.

Analog

352×576/480 (250 Satır): Umatic, Betamax, VHS, Video8 (PAL/NTSC)
420×576/480 (300 Satır): Super Betamax, Betacam (professional) (PAL/NTSC)
460×576/480 (330 Satır): Analog TV Yayını(Bildiğimiz anten ile seyredilen) (PAL/NTSC)
590×576/480 (420 Satır): LaserDisc, Super VHS, Hi8 (PAL/NTSC)
700×576/480 (500 Satır): Enhanced Definition Betamax (PAL/NTSC)

Dijital

352×288/240 (250 Satır ve Düşük çözünürlük):  Video CD (PAL/NTSC) (VCD olarak bildiğimiz format)
720×576/480 (500 Satır):  DVD, miniDV, Digital8 (PAL/NTSC)
720×576/480 (380 Satır):  Widescreen DVD (PAL/NTSC)
1280×720 (680 Satır): Blu-ray, D-VHS (Bizde HDReady diye tabir edilen çözünürlük)
1440×1080 (760 Satır):  miniHDV, D-VHS
1920×1080 (1020 Satır):  Blu-ray (Bizde Full HD diye tabir edilen çözünürlük)





Container nedir?

Container'ı temel olarak aynı şu gemilerde kullanılan konteynırlar gibi düşünebilirsiniz.Önce container'ı seçer sonra içine seçtiğiniz container tipine bağlı olarak video,ses,altyazı,metafile gibi bilgileri atar konteynırın kapağını kapatırsınız.Gerektiğinde bilgisayarınız bir codec ve video oynatıcı vasıtasıyla bu konteynırın kapağını açar ve kullanır.Codec burada kilitli konteynırın kapağını açan anahata görevi görür.(Benzetmede hata olmaz hatasız benzetme olmaz).Container (AVİ,MKV,OGM,MP4) ve içerebilecekleri formatlar(MPEG-1-2-4,H.264, WMV,Theora vs.) arasındaki farkı anlayabilmeniz için lütfen alttaki tabloyu inceleyiniz.


"Container"ların içerebileceği Video formatları 


QuickTime
Evet
Evet
Evet
Evet
Evet
?
Evet
AVI
Evet
Evet
Evet
Problemli, Sınırlı B-frame desteği
Evet
Hayır
Evet
Evet
Evet
Evet
Evet
Evet
?
Evet
Matroska
Evet
Evet
Evet
Evet
Evet
Evet
Evet
MP4
Evet
Evet
Evet
Evet
Evet
Hayır
Hayır
MXF
Evet
Evet
Evet
Evet
Evet
Hayır
?


"Container"ların içerebileceği Audio formatları 

Kayıplı  Sıkıştırma
Kayıpsız Sıkıştırma
MP3
WMA
RealAudio
Vorbis

AAC
AC-3
DTS

FLAC
ALAC

WavPack
MLP / Dolby TrueHD
DTS-HD
QuickTime
Evet
Evet
?
Evet

Evet
Evet
?

E
E

?
H
H
AVI
Evet
Evet
Hayır
Hayır

Evet
Evet
Evet

H
H

H
Matroska
Evet
Evet
Evet
Evet


Evet
Evet
Evet

E
H

E
E
E
MP4
Evet
Evet
Hayır
Evet

Evet
Evet
Evet

H
E

H
H
H
MXF
Evet
Hayır
Hayır
?

Evet
Evet
Evet

H
H

H
E
E




Buradan sonra size kişisel tecrübelerimi aktarayım:


  • Görüntü dosyası indirecekseniz ve sonunda tc, ts, telecnyc veya cam yazıyorsa bunların kalitesi çok düşüktür.
  • Paket olarak indirecekseniz topaz, saints, fov, medieval iyi seçim olacaktır.Eş zamanlı olarak takip ediyorsanız lol ve xor en iyi seçimler olacaktır.
  • Kaliteli ripler genellikle waf , tlf ve jupit'ten gelir.





SÖZLÜK;



  • ac3

Görüntü dosyasının içindeki ses dosyasının hangi "codec"i kullandığını belirtir. Dolby Digital olarak bilinen teknolojinin eski adıdır aynı zamanda. Bu ses dosyası olduğu gibi video dosyası ile birleştirilir. Aslında 5+1 olması gerekir ama dvd riplenirken dosya boyutunun cd boyuları ile uyuşmadığı durumlarda ripleyen,n ilk uygulayacağı yöntem kanallardan bazılarını silmek olur böylece 2+1 hatta bazen mono gibi ses çıkaran görüntü dosyaları falan olur.90 dakikalık 448 kbps bir ac3 veri dosyası yaklaşık 300 Mb'lık bir büyüklüğe ulaşır."Dts" kesinlikle tercih edilmesi gereken codec olduğu halde çoğu dosyada ac3 codec inin kullanılmasının başlıca sebepleri şunlardır:

1ac3 az yer kaplar.
2- Eğer çok kaliteli bir ses sisteminiz yoksa dts ile aradaki farkı anlayamazsınız.
3-Piyasadaki bütün cihazlar ile uyumludur.Oysa dts çok az cihazda çalışır.


  • AFR

AFR deyimi; "Advanced Filesize Regulation"'un kısaltmasıdır.


Bunun anlamı Divx formatında dosyalar için kullanılan ve afr olarak belirtilen yüksek "birrate"e sahip dağıtımdır.Bir ripin AFR sayılabilmesi için; DVD'den ripleniyorsa kaynak dvd'nin "DVD9" yani  "Ham Sıkıştırılmamış" DVD olması zorunludur. DVD9 yani 8,5 gb'lık dvd'lerden rip yapan gruplar sayılıdır. Genelde 1.46 GB, 2.32 GB, 2.92 GB gibi boyutlarda olurlar. Scene gruplarından farklı olarak bunlar cd boyutu olan 700Mb'tan bağımsız olarak dosyaları riplerler. Unseen,prodji,ltgr gibi gruplar afr grubuna dahildir. Scene gruplar için hız, Afr gruplar için kalite önemlidir.


  • .avi

Günümüzde kullanılan en eski container'dır.Container dosya içerici dosya formatı gibi saçma bir şekilde tercüme edilebilse de çok ta yanlış bir tanım olmaz sanırım. Bir dvd film genelde 4 çeşit dosya içerir.Görüntü,ses,altyazı ve bölüm bilgileri.İşte .avi bunların ikisi olan görüntü ve sesi içerebilir ama diğerlerini içeremez.İşte bu diğer iki içeriği de bir filme eklemek istediğinizde .avi yetersiz kalır.Bu durumda .mkv. veya .ogm container'ının kullanılması gerekir. Avi Windows'un problemsizce açabildiği yegane formattır.


  • Bdrip

Bluray ripin iki çeşidinden biri. Bdrip'te görüntü direk blu-ray'den riplenir.Diğer çeşidi olan Brrip ise bdrip'in yeniden riplenmesi ile oluşturulur ve genelde .avi formatında olur.Örneğin;
Lost.proper.720p.bluray.x264-sinners bdrip ken bunun tekrar elden geçirilmişi  Lost.brrip.xvid.ac3-flawl3ss  brrip'tir.


  • Bitrate

Saniyede işlenen bit sayısıdır.Yüksek değer daha iyidir.Ses dosyalarında 128kbps oldukça yeterli iken görüntü dosyalarında bu değer çok daha yüksektir.Örneğin DVD9'dan riplenmiş bir dosya 5000 civarı bir bitrate'e sahipken bdrip'te bu 9000, brrip'te ise 6500 civarıdır.Orjinal Blu-ray'in ise 30 000 civarı bitrate değeri ile bunlarla alakası yoktur.


  • Blu-ray

İngilizce "Mavi ışın" anlamına gelen blu-ray yeni nesil disk formatıdır.Bu diskler tek yüzde 27 tek yüze 54 GB veri taşıyabilmektedir. DVD formatında okuyucu ışın 650nm iken blu-ray'in okunabilmesi için gereken dalga boyu 405nm'dir. Bu da DVD okuyucuların bu diskleri okuyamayacağı anlamına gelir. Bu gün sıkıştırılmamış bir full hd bir görüntü dosyasının 50 GB'lara varabildiğini düşünürseniz artık gerekecek sanırım.


  • Bluray rip

Blu-ray görüntü dosyalarının genelde x264 codec'i ile sıkıştırılıp DVD boyutuna (4.3-8 GB arası) getirilmiş hali. İlk seyrettiğinizde yüzünüze bir gülümseme yayılır.Sonra etrafınıza bakınmaya başlarsınız acaba gerçek dünya da bu kadar net mi diye. Defalarca  görüntüyü durdurup oyuncuların yüzündeki kırışıklıklara, tek tek görünen saç tellerine bakarsınız hayran hayran.Sonra göz alışır acaba bu indirdiğim dosyanın kalitesi mi kötü diye düşünürsünüz.Ama en kötü tarafı fena alışırsınız. Çözünülürkleri 1280x720 civarıdır. Release'lerde genelde .720, X264 yada bluray olarak geçerler.Uzantıları genelde .mkv olur ve bdrip ve brrip olmak üzere iki türü vardır.


  • Brrip 

Bakınız; bdrip


  • Cam

Kamera ile gizlice çekilmiş görüntü dosylarının dağıtımına verilen addır. Scene kurallarına göre sinemada seyirci varken çekilir, kamera amatördür ve ses ile görüntü aynı anda yakalanır. Uzak durunuz.


  • Codec

Açılımı "Compression/Decompression Module" olan "codec"ler sıkıştırılmış dosyaları oynatmaya yarayan küçük kod parçacıklarıdır.Basit bir şekilde açıklamak gerekirse yüksek boyutlu veri içeren video dosyaları belli bir çözünürlük ve frame değeri sabit bırakılarak tıpkı mp3'ler gibi sıkıştırılırlar.Bunun amacı daha az yer kaplamaları ve internet üzerinden dağıtımının kolaylaşmasıdır.Ama bunları seyredebilmek için sıkıştırılma sırasında kullanılan algoritmanın tersine çevrilmesi gerekir.İşte codec'ler bı görevi üstlenir.Belli başlı 3-5 codec hemen hemen piyasada ki bütün dvix videoları oynatabilse de arada farklı codec'e ihtiyaç duyan dosyalar çıkar.İşte bu yüzden bilgisayara bir codec paketi yüklemek yerinde olacaktır.Bunların en bilinenleri K-lite codec pack ile  Ace mega codec pack'tir.


  • Divx

DVD kalitesine çok yakın fakat DVD'ye göre çok daha ufak boyutlara sahip video dosyalarının sıkıştırılma yöntemi. MPEG-4 Part 2 sıkıştırmayı kullanır.Bu kalite ve boyut arasında oldukça iyi sayılabilecek bir denge sağlayan bir yöntemdir.Açık kaynak olmaması yüzünden scene release grupları 2004 yılından beri kullanmamaktadır.Artan bant genişlikleri ile yavaş yavaş yerini bluray riplere bırakıyor.


  • Dolby truehd

Hd dvd'lerde zorunlu olarak bulunan dts-hd ma muadili codecDts-hd ma'dan en büyük farkı 14 kanala kadar taşıyabilmesidir ama bunu bluray medyası üzerinde gerçekleştiremez.(Hd dvd nin Bluray karşısında yenilmesi ile tarih oldu)


  • Dts

1993'de ilk olarak Jurassic park'la tanitilan "Digital Theater Systems"in kısaltılmış hali. Dolby Digital gibi 5 kanal +1 sub-woofer kullanmaktadir ancak sadece optik kablo ve dts decoder'iniz oldugunda kullanilabilir.Dolby digital'de örneğin ön kolondan gelmesi gereken ses haricinde diğer kolonlardan çıkması gereken sesi de az da olsa duyarsınız; ancak DTS'de sadece önden gelmesi gereken sesi duyarsınız.Bu gerçek üstü bir ses deneyimi yaşatır insana.Eğer gerçekten kaliteli bir ses sisteminiz varsa daha önce dinlediğiniz herşeyin (Gerçek hayatta ki sesler dahil) çöplük olduğunu düşüneceğiniz, dinlediğinizde benim kulaklarım bu sesi duyabilme kapasitesine de sahimiş deyip şaşıracağınız kalitede bir ses sunar size.Bağımlılık yapabilir uzak durun bence...


  • Dts-hd master audio

Dts'nin kayıpsız ses formatı. Bluray'lerde opsiyonel olan bu olağanüstü codec 25 mbps'ye ve kanala kadar 192 khz / 24 bit ses taşıyabilir.


  • Dual ac3

Bir görüntü dosyasının 2 adet ac3 içermesidir. İstenilen sesi dinlemek için ses kanalları arasında geçiş yapılması gereklidir, bunun için de uygun bir player kullanılmalıdır.


  • Dvdrip

DVD'den riplenmiş genelde 1 yada 2 cd boyutunda olan divx. Görüntü kalitesi özellikle 2 cd olanlarda tatmin edicidir. Dvd tabanlı release'lerin en kalitelisidir.


  • Episode

İngilizce dizilerde kullanılan bizdeki dizi bölümünün karşılığı.


  • Fake

Sahte anlamında.Yorumlarda fake yorumu yapılan dosyaları indirmeyin.


  • h.264

Kaliteli bir videoyu internetten tam ekran ve canlı olarak seyretmemizi mümkün kılacak olan sıkıştırma teknolojisi. Arkasında Apple ve Microsoft var.Firefox ve Opera ise ogg theora'yı destekliyorlar.Html5'in en çetrefilli konularından biri.Açık kaynak olmadığını belirtmekte fayda var.


  • Hd dvd rip

Hddvd'nin Blu-ray ile olan format savaşını kaybetmesinden sonra R.İ.P olmuştur.(Rest in peace) Türkçe'ye Allah Rahmet eylesin olarak çevrilebilir.


  • Limited

Bazı divx-xviddosyaların  adında görülebilen ifade. Bu "limited" ifadesi, görüntünün bazı sahnelerinin kesildiği veya sansürlendiği anlamına gelmiyor; sınırlı sayıda sinema salonunda gösterime giren filmler için kullanılıyor. Yani "limited" yazan dosyaları indirmekten çekinmeye gerek yok rahatlıkla indirilebilir.


  • Mkv

Aynı .avi ve .ogm gibi bir container formatı.Açılımı Matroska Video Stream. Aynı boyuttaki .ogm formatına göre daha kaliteli video  taşıyabiliyor. Subcript desteği olduğu için Rusça,Çince gibi altyazıları ekranda doğru görüntülenebilecek şekilde barındırabiliyor.Birden çok Audio desteği var örneğin bir dosya hem İngilizce hem Fransızca hem de Türkçe olabiliyor. Bu bir container formatı olduğu için sağladığı görüntü kalitesi şundan daha kalitelidir demek anlamsız..mkv'nin .avi'ye göre üstünlükleri şunlar;

*Düşük header boyutu, basit container yapısı
*Sınırsız sayıda audio ve video codec desteği
*Sınırsız çeşitlilikte font desteği
*Aynı dosya içinde olmak kaydı ile sınırsız audio track desteği

Açmakta problem yaşıyorsanız K-lite codec pack'i kurmanız muhtemelen sorunu çözecektir.Olmadı player değiştirin. Gom'da problem yaşıyorsanız  Prefences /Filter/Disable Filters /Enable Quick Play Mode (disable internal video filter) secenegini aktif etmek yeterli.


  • mkv2vob


x264 video ve ac3 audio içeren mkv container'lı dosyaları vob formatına çeviren bir program. Mkv uzantılı dosyalari bu işlem sayesinde vob olarak PS3'de izlemek mümkün.


  • mp4


Aynı .avi ve .mkv gibi buda bir container(içerici,kap,muhafaza)'dır.


  • nfo

Scene üyesi release grupları tarafından üretilen içinde üretilen yasadışı ürünün adı, paketlenme biçimi, kurulumu, crack edilmesi ve ilgili ürünün hakkında genel bilgilerin verildiği ASCII biçiminde artistik olarak düzenlenmiş özel bir dosya biçiminin adıdır.
NFO dosyaları ile ilk tanışma, bir bilgisayar yazılımı korsan grubu olan Fabulous Furlough ya da diğer adıyla The Humble Guys (THG) sayesinde oldu. Bu gruplar warez grubu ya da crack grubu olarak da bilinirler. İlk NFO dosyası THG tarafından "Bubble Bobble" adlı bilgisayar oyunu için yayınlandı. Yayınlanan bu dosya, README.txt ("Beni Oku") dosyasının yerini almıştı. THG tarafından bırakılan bu dosya uzantısı mirası aralıksız sürdürüldü ve bugünde korsan gruplar tarafından kullanılıyor.


  • Nuked


Dağıtımda yanlış olan bir şeylerin olduğunu belirtir.Bunlar senkron kayması, ses uyumsuzluğu, eksik sahne gibi şeyler olabilir.Başına eklenen ifade onun daha sonra yerine gelecek olan düzeltilmiş sürümlerle karıştırılmaması içindir.Eğer düzeltilen bir sürüm çıkmışsa adına proper veya repack eklenir. Altyazı problemi yaşayabilirsiniz, bazı sahnelerde görüntü bozulabilir. Bu yüzden arşiv için indiriyorsanız indirmeyin. Ama seyret-sil şeklinde indirecekseniz olabilir.


  • ogm


Ücretsiz açık kaynak bir container.Açılımı "Ogg Media File"dır. Karşınıza .ogv, .oga, .ogx, .ogg, .spx uzantıları ile çıkabilir.


  • Proper


Nuked versiyondan sonra  hata giderilip  piyasaya düzgün versiyonu salınır işte bu o dur. Eğer nuked ve proper versiyonu varsa proper'i seçmeniz gerekir.Proper deyimi nuke olan versiyonunun düzeltilmiş halini yayınlayan grup ilk yayınlayandan farklı ise kullanılır.Eğer ikisinde aynı grup yayınlarsa Repack ismini alır.


  • R5

Filmlerde korsanın önüne geçmek maksadıyla kullanılan bir formattır. Genelde stereo ses dosyasına sahip olup, orjinal sesleriyle kıyaslanmayacak boyutta kalitesizdir. Ayrıca telecine'den direkt aktarım yapılıp hiçbir düzenleme ya da renk ayarlarıyla vs. oynanmadığı için sinema perdesine yansıyan görüntünün olduğu gibi monitörünüze veya TV'nize yansımasından ötürü çok iç karartıcı bir görsellik ortaya çıkar. sonuçta ikisi farklı platformlar olduğundan, seyir zevkini ciddi şekilde düşürür.


  • R5 line


5.Bölge (Rusya,Hindistan,Afrika,Kore vs.) için yayınlanmış Dvd'deki orjinal sesin (Örn.Rusça) ayrıştırılıp yerine başka Dvd'den alınmış orjinl sesin  yerleştirilmesi ile oluşturulmuş melez dağıtımdır.Bu bahsettiğim işlemlerden dolayı bazen Görüntü/Ses senkronizasyonunda problemler olur. Bu yüzden indirmeden önce yorumları okuyun.


  • Real proper


Proper'in tekrar düzeltilmişi.İkisi aynı anda varsa Real Proper'i indirin.


  • Release kuralları (The xvid releasing standards)


En son 2005'te yayınlanan bu kurallar dağıtılan içeriğin standartını belirler.Çok uzun ama ben bir-iki örnek madde vereyim;

*Bütün dağıtımlar XviD olmalıdır.(Divx dağıtım yapanlar "Ban"lanacaktır)
bin/cue formatında dağıtım yasaktır.
*nfo dosyasının olması zorunluluktur. gibi onlarca kuraldan oluşan bu yasaya bütün gruplar uymakla birlikte 2005'teki bildiriye alttaki release grupları imza atmıştır;

alliance - hls - dmt - done - xpd - deity - dvl - lrc -fragment - epic - finale - lightning - incite - promise-valiomedia - imbt - ddx - vomit - infinite - twist - exile - line-thewretched - godsmack - aaf - immortals - fico - anbc - mediamaniacs-saphire - tml - illusion - neptune - mdx - kinobox - sink - retro-episode - turkiso - ssb - tdl - crds - wrd - fez - savannah-aeroholics - dnb - betamax - cg - mint - dvf - bien-ffndvd - saints- gothic - sfm - fqm - medieval - fov


  • Repack


Nuked versiyondan sonra  hata giderilip aynı grup tarafından piyasaya düzgün versiyonu dağıtılırsa buna Repack denir. Eğer nuked ve Repack versiyonu varsa Repack'i seçmeniz gerekir.Proper deyimi ise nuke olan versiyonunun düzeltilmiş halini yayınlayan grup ilk yayınlayandan farklı ise kullanılır.


  • Retail dvd


Son kullnıcıya sunulan Dvd'ler için kullanılır.


  • Rip


Rip çok basit bir anlatımla fazlalıkların atılması ve video dosyasının boyutunun olabildiğince küçültülmesi anlamına gelir.Örneğin çözünürlük düşürülür, bitrate değeri ve ses kalitesi düşürülür vs.


  • Scene Rules

Scene içinde konumu ne olursa olsun her bir birey bu yasaları gözetmek ve uygulamakla yükümlüdür. Kurallar kendi içlerinde de gruplandırılırlar; örneğin bir ürünün paketlenme biçimi hakkında olabilen teknik kurallar ile birde etik denilebilecek türde güvenlik öncelikli kurallar gibi. Tespit edilen kurallardan bazıları:

1- Scene ürün satıcılığı yapmamak, scene üyeleri kesinlikle satış yapamazlar. Cezası ömür boyu scene dışında kalmaktır.
2- Yasadışı sunucu (server) kullanmamak
3- Hacklenmiş sunuculara veri transferi yapmamak
4- Scene içinde olmayanlarla scene hakkında konuşmamak
5- Web bazlı herkese açık ortamlarda bulunmamak ve yazışmamak
6- Üyelere yasaklanan davranışlar; p2ptorrentfxp gruplarına destek vermek ya da üye olmak belgelendiği an cezası ömür boyu Scene dışında kalmaktır.

Scene içinde yer alanların tümü için geçerli olan Scene Rules kurallar bütününün içinde yaptırım olarak gerçek dünya karşılığı 'idam cezası' olarak uygulandığı düşünülen cezadır.

Tespit edilebilen ya da öyle olduğu düşünülen Scene Ban nedenleri:

1- Scene topluluk güvenliğini riske etmek.
2- Scene ürünlerini üçüncü taraflara para karşılığı satmak.
3- Web üzerinden ticari amaçlı site açıp satış yapmak.
4- Güvenlik örgütleriyle işbirliği yapma kuşkusu vermek.
5- Scene etik değerlerine aykırı sayılabilecek herhangi bir sanal ya da gerçek davranışta bulunmak.
6- İçinde yer aldığı alt grubun dahil olduğu ortamı deşifre edecek türde davranış ve eylemler.
7- P2P, torrent, fxp gibi 'leecher' (beleşçi) olarak kabul edilen ortamlara veri aktarmak, desteklemek, üye olmak.
8- Hacklenmiş sunucu kullanmak ya da hacklenmiş bir sunucuya halka açık sunuculardan veri aktarmak ya da tam tersini yapmak.

Scene Ban uygulamasını yapan ya da talep ettiği düşünülen kişi üyenin bu işlemi gerçekleştirmek için kullandığı yazılı ortamın scene nfo olduğu düşünülmektedir. Yazan üye bunu dahil olduğu alt grup sisteminde yayınlar (release eder) oradan da tüm dünya, kıta ve ülke karargah sistemlerine anında dağıtılır.(Alıntı:vikipedi)


  • Screener

Orjinal dvd çıkmadan önce eleştirmenler, elit kesim vs izlesin diye hazırlanan dvd'den riplenen bir release olduğunu belirtir. Filmin ufak bir kısmı siyah beyazdır ve sinir bozan  “The film you are watching is a promotional copy, if you purchased this film at a retail store please contact 1-800-NO-COPIES to report it.”  yazısı geçer durur.Satışa sunulacak sürüm farklılıklar içerebilir.İndirmeye değer.Dvdrip'in bir alt kalitesidir.


  • Splitme


1 Cd boyutunu aşan release'lerin ikiye bölünüp sadece  Cd okuyabilen divx player'larda  oynatılabilmesini sağlayan dosyalardır.


  • Svcd


Super video Cd'nin kısaltılmışı olup variable mpeg-2 stream kullanilarak kaydedilen film formatı. Vcd'ile hemen hemen ayni yeri kaplayip 480x480 veya 480x576 cozunurlugunde ideal goruntu kalitesi sağlar.Biraz problemli bir formattır.


  • Telecine


Direkt film makarasından alınmış kopyadır. Sinema çekimi değildir.Kamera çekime göre daha pahalı aletler gerektirdiği için cam kadar yaygın değildir.Bu analog ortamdan dijital ortama film aktarma sırasında ortaya çıkan kopya devasa boyutlarda olur.Bu yüzden aslında oldukça kaliteli kopya elde etmek mümkün olduğu halde bunun aşırı riplenmesi kaliteyi düşürür.


  • Telesync


Bu da kamera "Cam" çekimidir.Bunu "cam"dan  ayıran genelde makinistin tripod kullanarak daha kaliteli bir video kamera ile görüntüyü, profesyonel mikrofon ile sesi ayrı ayrı almasıdır.Bu sebeple Cam release'lerinden daha iyi kalitededir.Release kurallarına göre bu çekimde sinemada seyirci olmamalı ve ses ayrı kaydedilmelidir.Aksi taktirde nuke yer.


  • Tvrip


Genelde TV'den kaydedilen diziler için kullanılır.Eskiden pek tercih edilmezdi ama artan TV yayın kaliteleri ile oldukça kaliteli bir hal aldılar.Kötü tarafları ise kanal logolarının görünmesi ve reklamlardır.


  • Unrated


Sinemada görmediğiniz çıkarılmış sahneleri barındıran bir versiyon olabileceğini belirtir. Genelde "mpaa" tarafından değerlendirilen kopya sinemalarda oynadığı için bu versiyon cinsellik veya ölçüsüz şiddet içerebilir de içermeyebilir de. Unrated olması sadece değerlendirilmediği anlamına geliyor bu sahnelere sahip olduğu anlamına değil.Altyazı konusunda sıkıntı çekmemek için ilk önce "unrated" versiyon için altyazının çıkıp çıkmadığına bir bakın.


  • Warez


Korsan programların topuna verilen isim.


  • Workprint


Daha tamamlanmamış film kopyasından alınan dağıtım.Bazı efektler eksik olabilir.Tamamlanmamış filmdir sonuçta.Bir kere bana denk gelmişti çelik halatlar falan görünüyordu filmde.


  • x264


Xvid'den daha kaliteli soonuç veren bir encoder'dir. Doom9'un geçen seneki karşılaştırmasında birinci olmuştur. Genelde mkv container'ı ile release edilir.H.264'ün ücretli olması yüzünden eşdeğer ücretsiz versiyonu olarak ortaya çıkmıştır.


  • Xvcd


Standart vcd'lerin değişemeyen resolutionaspect ratioframe ratevideo ve audio bitrate'lerinin değiştirilerek, daha uyumsuz ama daha iyi kalitede vcd oluşturma yöntemi.


  • Xvid


Divx codec'inin paralı olmasından sonra Project Mayo'nun çıkarmaya devam ettiği http://www.xvid.org/ adresinden indirilebilecek codec.Tersten okunduğunda divx olarak okunmasının yanı sıra xvid bir video divx codec ile açılırsa görüntü  ters görünür.




Release Grupları;


OYUN


  •  Deviance


2006'da kendilerini lağveden grup.Veda yazılarına buradan ulaşabilirsiniz.Çok da güzel bir sayfadır.Sloganları "play and enjoy, you might die tomorrow" idi.


  • Fairlight


Operation Fastlink adlı operasyon ile büyük darbe alan grup.2004 yılında yapılan bu operasyonda FBI Dünya üzerinde 27 farklı nıktaya baskın düzenlemiş ve grubun yaklaşık 120 üyesini tutuklamıştır.İşin ilginç yanı grubun release aşamasına gelmiş oyunu  Hitman: Contracts sadece 1-2 gün sonra Razor tarafından dağıtılmaya başlanmıştır.2007 yılından bu yana tekrar faaliyette.Nuke sayısı 2004 öncesi 18, 2007 sonrası 10 olmak üzere 28'dir.


  • Hatred


2008'den bu yana release'lerine rastlayamadığım grup.Başarılıdırlar.Şimdiye kadar 17 nuke yemiştir.


  • Razor1911

1985 ten beri aktif olan crack/hack grubu.Genelde Oyun üzerine çalışırlar. 2001'de 2 üyelerinin yakalanmasından sonra ara verdikleri release'lerine 2006 yılında geri dönmüşlerdir.Yakalanan üyelerinden Shane E. Pitman (31) şu anda Neowin.net forumlarında moderatörlük yapıyor.Şimdiye kadar 34 nuke yemiştir.


  • Reloaded

Starforce tekniği de dahil olmak üzere, bir çok kopyalama tekniğine karşı crack yayınlayan, lider korsan oyun release gruplarindan bir tanesi. 2005 yılında FBI tarafından yapılan operasyon sonucu Vengeance ve Hoodlum gibi rakipleri büyük zarar görmüş, bir çok üyesi yakalanmıştır.Rakiplerinin iyice güçsüzleşmesi ile de piyasa da söz sahibi bir grup haline gelmiştir.Bu sıralar eski performans ve hızlarından uzak da olsalar yayınlarının kalitesi tartışılmaz. Düşman gruplar kendilerini, "retarted" olarak adlandırır.Şimdiye kadar 46 nuke yemişlerdir.


  • Skidrow


Assassin's Creed 2 yüzünden Ubisoft'a kafayı takan ve sonunda oyunu kıran grup.Geçtiğimiz günlerde muradlarına erdikten sonra release'in içine koydukları özel notta Ubisoft ile alenen dalga geçmiş ve oyunu ücretini ödeyerek alanların dahi için yağlarının erimesine sebep olmuşlardır;

Thank you Ubisoft, this was quiete a challenge for us, but
nothing stops the leading force from doing what we do. Next 
time focus on the game and not on the DRM. It was probably
horrible for all legit users. We just make their lifes easier

Son olarak Tom clancy's splinter cell conviction'da Razor ve Reloaded'a üstünlük sağladılar. İsimlerinden dolayı mıdır bilmem pek bi severim kendilerini.Şimdiye kadar 26 nuke yemişlerdir.


  • Vitality


Rus crack grubu.Genelde sorunsuz release'ler dağıtırlar.En başarılı crack gruplarından biridir.Şimdiye kadar 22 nuke yemişlerdir.




VİDEO



  • Alliance

Belli bir kriteri olmayan kimi zaman tek kimi zaman 2-3 cd'lik dağıtımlar yapan başarılı bir release grubudur.Şimdiye kadar 20 nuke yemişlerdir.


  • Arigold

Dvdrip film dağıtımı yapan release grubudur.Şimdiye kadar 10 nuke yemişlerdir.


  • axxo

Filmleri genel olarak tek cd halinde ripleyen tek kişilik release grubu. mp3 ve divx kullanır ve görüntü kalitesi oldukça düşüktür.


  • Bestdivx
  
Release'lerine http://www.bestdivx.times.lv/Divx.htm adresinden ulaşabileceğiniz release grubu.Şimdiye kadar 9 nuke yemişlerdir.


  • Bmdru

Aynı tlf gibi hdrip yöntemini kullanan release grubu.Çok fazla duyurusu yoktur fakat mevcut duyurularında başarılıdırlar.


  • Brg

Genelde Dvdrip dağıtımlar yapan release grubu.Şimdiye kadar 1 nuke yemişlerdir.


  • Brutus

Kaliteli dvdrip'leri olan bir grup.Şimdiye kadar 5 nuke yemişlerdir.


  • c00ldude

Duyuruları unseen gibi tek parça halinde büyük dosyalar olarak sunan release grubu. Genelde eski filmleri çok başarılı bir şekilde riplerler Eski filmler arasında duyurusu varsa tercih sebebi olmalıdır.


  • Ctu

Özellikle hdtv, 720p kalitesinde mkv dizi release'leri ile torrent dünyasında sevilen ve  harika işler çıkaran release grubu.Şimdiye kadar 9 nuke yemişlerdir.


  • d z0n3 

Brrip ve bdrip olarak release yapan  kalitesi hemen hemen prodji ile ayni olan Türk grubu. Yabancı torrent tracker'larda en çok bilinen Türk AFR grubudur.Kendi siteleri;http://d-z0n3.blogspot.com/


  • Dimension

Bir çok diziyi ripleyen release grubu. Özelliği ise riplerini mkv formatında sunması.Şimdiye kadar 3 nuke yemişlerdir.


  • Esir

Uzak ara piyasadaki en kaliteli x264 release grubudur.Hiç çekinmeden indirin.Şimdiye kadar bildiğim kadarı ile hiç nuke yememiştir.


  • Espise

Film release grubu.2008'den bu yana pek ortada görünmüyorlar.Şimdiye kadar 3 nuke yemişlerdir.


  • Fov

Birçok diziyi ripleyen hdtv release grubu.Şimdiye kadar 23 nuke yemişlerdir.


  • Fragment

Genelde eski filmleri dağıtan kalitesi çok iyi olmasa da bu işi yapan en iyi release grubu olduğu için tercih edilen bir grup.Şimdiye kadar 2 nuke yemişlerdir.


  • Fxg

Axxo'nun tahtına oturan,kaliteli görüntü ve 6 kanallı ses (AC3 5.1) imkanı ile 700 MB'lık rip'ler sunan ve hemen her gün yeni bir torrent ile karşımıza çıkan FXG kesinlikle axxo'dan daha iyi bence.


  • Imbt

Divx release gurubu.Bol miktarda ki release'lerinin listesine buradan ulaşabilirsiniz.Şimdiye kadar 11 nuke yemişlerdir.


  • Jupit

Bu grupta yüksek çözünürlüklü duyurular yapar. 2-3 cd lik duyuruları  en çok tercih edilen gruplardandır. ac3 ses formatı ve xvid kullanırlar.Fakat son zamanlarda pek göremiyorum.


  • Nedivx

Xvid film ripleyen release grubu.Şimdiye kadar 9 filmleri nuke yemiştir.


  • Notv

Hıza önem veren genelde ripleri özensiz ve kalitesiz olan bir gruptur.Benim bildiğim 70 civarı nuke yedikleri.Aceleniz yoksa tercih etmeyin.


  • Prodji

Çok yüksek kalitede  xvid filmler ripleyen türk release grubu...Çift dublajlı (türkçe ve ingilizce) ve brrip yapar. Yani direk bluray'den değil de blurayden yapılan ripleri xvid codec'le tekrar riplemek suretiyle ripler yapar


  • Saints

Dizileri Dvd'leri çıktıktan sonra ripleyip dağıtan bir release grubu.Kalitelidirler.


  • Secretmyt (Kingdom Release)

Özellikle hem kaliteli filmlerden hoşlanan hem de gerek bağlantı hızından gerekse de kota problemi yüzünden blurayrip indirmekten çekinenlerin gözdesi olan grup. Genelde 2Gb civarında boyuta sahip 720p filmler release ederler.Genelde Relesae'leri Piretebay çatısı altında olur.Kendi sitelerine buradan ulaşabilirsiniz.


  • Septic

x264 formatında çok kaliteli bluray ve hd dvd ripleri bulunan release grubu. Dosya boyutları 2.22 Gb'tan başlar.Bazen çok kötü işlere imza atsalar da  brrip konusunda oldukça hızlı ve popüler bir gruptur.Genelde Piratebay üzerinden dağıtım yaparlar.


  • Sfm

Dizi ripleyen bir release grubu.Bir zamanlar efsane dizi gözümüzün nuru Battlestar Galactica dağıtımı yaptıklarından seveni çoktur.(Ben dahil) Şimdiye kadar 2 nuke yemişlerdir.


  • Tlf

Dvd'lerden divx yapıp dağıtan release grubu.Grubu ağır topu olan intotherain gruptan ayrılıp xtm adlı yeni bir grup kurduğundan dolayı artık eskisi gibi kaliteli sunumlar yapamayacaklar. Eskiden iyilermiş.Şimdiye kadar 2 nuke yemişlerdir.


  • Topaz

Dizileri dvdleri çıktıktan sonra ripleyen bir release grubu. Xvid codec kullanırlar. Ne çok kötü ne de çok iyidir. Aynı şekilde çalışan Saints ile aynı diziyi riplemezler.Şimdiye kadar 13 nuke yemişlerdir.Hepsi de South Park iledir.


  • Turkiso

Türk release gruplarından biri.Genelde dvdrrip yaparlar ve Türk filimleri üzerine çalışırlar.


  • Unseen

Duyuruları jupit gibi kaliteli ve aşağı yukarı onlarla aynı boyutlardadır. Aynı ses ve görüntü formatını kullanırlar. Jupit'ten tek farkı bu grubun duyuruları tek parça halinde yapmasıdır. Yani 2 cd yerine 1,46, 3 cd yerine 2,18 gb lık tek parçalık dosya yayınlarlar. 2 cd 1,36 gb yaparken bunlar 1,46 gb yaparlar çünkü 3 adet 1,46 gb tam tamına bir dvd yapar.


  • Vomit

Popülaritesi düşük bir gruptur. Genel olarak tek Cd'lik duyurular yapar. Ses formatı olarak mp3 kullanırlar. Çözünürlükleri düşük olmasına rağmen rahatsız edici derecede kötü değildir.Şimdiye kadar 10 nuke yemişlerdir.


  • Waf

Açılımı  "We are family" olan release grubu.Çok tartışılan bir gruptur. Normal dvd çözünürlüğünü  zoomlayarak daha yüksek çözünürlükte ripledikleri için diğer release grupları tarafından lamer grup olarak kabul edilirler.Güney Kore menşeilidir.Release kurallarına uymadan ve diger gruplarin re-encode ettikleri dvdlerden rip yaparlar. Çözünürlüğü zoomlamaları, parlaklık ve renklerle oynamaları nedeniyle tercih edilmezler ve kaynak sayıları düsüktür. Diğer yanda da ayrıntıları umarsamayıp cam gibi film izlemek isteyen  waf fanatikleri vardır. Ripleri yağlı boya tablo efektli olduğu için izlerken göz yorar ama projeksiyonda seyrediyorsanız dağılmadığı için tercih edilebilir.



Edit; 06.05.2010
Skidrow maddesi güncellendi
Secretmyth maddesi eklendi

Twitter

Facebook

item